Evenemangskalendern

På Kulturhuset har vi konserter med stora artister, festival, pubkvällar med trubadurer, teater, pensionärsdanser och musikcaféserier. Roliga, spännande och underhållande evenemang i Jönköpings Län.

sep28

Filmpremiär En man & hans cadillac Svenne Hedlund

Filmpremiär En man & hans cadillac Svenne Hedlund
Filmen om Svenne Hedlund & Hep Stars  Plats: Kulturhuset i Sävsjö Pris: 200 kr inkl mingel med cider och tilltugg och entré till utställning om Svenne Hedlund och Hep Stars. Tid: Dörrarna öppnas kl 18 och filmen visas kl 19.30
Biljettköp: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel 0382-14200 Begränsat antal platser.
sep29

Hep Stars konsert

Hep Stars konsert
Hep Stars på scen! En kväll med nostalgi och värme. Lördag 29/9 kl.19.00 Röda Kvarn Kulturhuset Sävsjö 420 kr begränsat antal platser. Utställning om Svenne och Hep Stars. Boka biljetter Kulturhuset Sävsjö 0382-142 00 öppet 8-12 vardagar
okt04

Kerstin Jansson med vänner

Kerstin Jansson med vänner

Kerstin Jansson med vänner

Musik för tre instrument

Från det dansanta, vilda till det innerliga, meditativa. I detta mångfacetterade program möter vi Jönköpings Sinfoniettas pianist Kerstin Jansson tillsammans med orkesterns nyanställda konsertmästare Vivien Jeffery. Det tredje instrumentet är språket, som trakteras av poeten Niklas Törnlund. Han bjuder på dikter med motiv ur musikhistorien, såväl som fria lyriska nedslag. Musik av bland andra Tjajkovskij, Chopin och Kreisler.

Medverkande

Kerstin Jansson – piano

Jönköpings Sinfoniettas pianist är känd för de flesta musikintresserade i länet genom sin mångsidiga verksamhet. Det finns knappt en skola, ett församlingshem eller kulturhus i länet där Kerstin inte har framträtt med egna program, eller samarbeten med andra artister. Kerstin har också producerat flera tvärkonstnärliga satsningar för både barn och vuxna. Hon har genom åren varit solist med bland andra Helsingborg, Västerås, Örebro, Umeå symfoniorkestrar samt gjort långa turnéer och skivinspelningar tillsammans med slagverksensemblen Kroumata och Omnibus kammarensemble.

Vivien Jeffery – violin

Vivien har framträtt som solist med alla större symfoniorkestrar i Australien, till exempel Sydney, Melbourne, Tasmanian och Queensland symfoniorkestrar samt Australian Opera and Ballet Orchestra. Hon har varit konsertmästare i många av de ledande australiensiska orkestrarna, men också en hängiven kammarmusiker där hon bland annat varit med och startat The Argyle String Quartet.

Niklas Törnlund – poet

Poet, librettist, musiker bosatt i Lund. Utöver det tiotal diktsamlingar han publicerat har programvärdsuppdrag för Malmö Symfoniorkester inspirerat till många dikter om klassisk och modern konstmusik. Med kompositören Britta Byström har han skrivit kammaroperan Om man blivit av med sitt bagage, dessutom texter till körverk av Johan-Magnus Sjöberg och Gunnar Jansson. Under Chopinjubiléet 2010 skapade han tillsammans med pianisten Kerstin Jansson och koreografen Marie Brolin-Tani föreställningen På ögonblickets barrikader kring Chopins sista pianosonat. Niklas Törnlund har fått Lunds kulturpris och stipendier från bland annat Svenska Akademien.

 

 

okt06

AIDA - 6 oktober

AIDA - 6 oktober

Mets säsongsöppning är Verdis otroligt älskade Aida, med operastjärnan Anna Netrebko i huvudrollen. Folkets Hus och Parker visar den live på bio från Metropolitan Opera i New York, 6 oktober kl 19.00.

Sopranen Anna Netrebko sjunger sin första Aida på Met, med mezzosopran Anita Rachvelishvili som hennes skräckinjagande rival Amneris.

Aleksandrs Antonenko är krigaren Radamès, och Nicola Luisotti dirigerar Mets monumentala uppsättning.

Scenografin är självklart så storslagen som bara Met kan lyckas med.

Speltid

livesänds 6 okt kl 19.00

metropolitan, new york
svensk text!
Dirigent: Nicola Luisotti Regi: Sonja Frisell Scenografi: Gianni Quaranta

Kostym: Dada Saligeri  Ljussättning: Gil Wechsler

I rollerna: Aida (Anna Netrebko), Amneris (Anita Rachvelishvili), Radamès (Aleksandrs Antonenko), Amonasro (Quinn Kelsey), The King (Ryan Speedo Green)

TRAILER: https://www.dailymotion.com/video/x6t2hk3https://dai.ly/x6t2hk3https://dai.ly/x6t2hk3https://dai.ly/x6t2hk3

okt20

Simson och Delila

Simson och Delila

      

Operan Simson och Delila av Camille Saint-Saëns har inte spelats på Met de senaste 20 åren. Nu är den äntligen tillbaka! 20 oktober visar Folkets Hus och Parker föreställningen live på bio i Sverige.

Titelrollerna i Saint-Saëns bibliska epos Simson och Delila görs av Elīna Garanča och Roberto Alagna. Paret kunde senast ses live på bio 2010 i den hyllade direktsändningen av Bizets Carmen. Laurent Naouri är översteprästen, med Elchin Azizov som kung Abimélech och Dmitrij Belosselskij som den gamla hebréen.

Regissören Darko Tresnjak vann en Tony för A Gentleman’s Guide to Love & Murder. Han gör sin Met-debut som regissör av Simson och Delila. Sir Mark Elder dirigerar. 

Speltid

Livesänds 20 okt kl 19.00

Metropolitan, New York   svensk text!

Dirigent: Sir Mark Elder Regi: Darko Tresnjak

Scenografi: Alexander Dodge Kostym: Linda J Cho

Ljussättning: Donald Holder

I rollerna: Simson (Roberto Alagna), Delila (Elīna Garanča), Översteprästen (Laurent Naouri), Abimélech (Elchin Azizov), den gamle hebréen (Dmitrij Belosselskij)

okt26

Blues & Visa och lite till

Blues & Visa och lite till

En helg som lyser upp höstmökret...

Vi är stolta som kan presentera detta program:

Fredag 26 oktober 18.00-24.00

Kl.19.00 Galaxen Mr Breeze

Kl. 20.00 Röda Kvarn på scen: Bill & Fia XL

Kl.22.00 Galaxen Higgins Blues Band

Lördag 27 oktober 16.00-01.00

Kl.17.00 Galaxen Befriade Bunkerns Barn

Kl.18.00 Röda Kvarn Dear Paul

Kl. 19.00 Galaxen Tom and The Backstabbers

Kl.20.00 Röda Kvarn David Urwitz

Kl.21.00 Galaxen Mats Ronander

Kl.22.00 Röda Kvarn Pernilla Andersson

Kl.23.00 Galaxen Stacie Collins

Förköp, t.o.m. 21/10: Biljetter: Fredag: 225:-, Lördag 395:-, 2-dagars 495:-

Biljettpris från 22/10 :Fredag: 250:-, Lördag 475:-, 2-dagars 550:-

Kulturhuset,
Mejensjögatan 2, Sävsjö
Tel: 0382-14200 eller via mail:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Observera att vissa konserter  spelas på Röda Kvarn som har begränsat antal platser!

Åldersgräns 18 år!

Med reservation för förändringar.

 

 

 

nov15

Hazelius Hedin

Hazelius Hedin

En färgstark duo

Hazelius Hedin är en komplett och färgstark duo som med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör. Duon har de senaste åren skördat fantastiska framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, och rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna.

Gruppen Hazelius Hedin gjorde sin allra första konsert på Izzy Youngs Folklore Centrum på Söder i Stockholm och har under ett decennium gett hundratals konserter, främst i Norden och Europa. De har gästat allt ifrån små, intima folkmusikklubbar till stora festivaler och konserthus. På det nya albumet Jorland och på duons konserter finns en samling sånger som ger oss inblick i människoöden ur en annan tid. Och visst väcker de här låtarna nyfikenhet?

Polska efter Andreas Dahlgren (1758–1813), personlig sekreterare och bibliotekarie åt greve Gustaf Horn på godset Fågelvik i Tryserums socken. 1791 blev Dahlgren organist och klockare i Tryserums församling. Han började skriva i sin notbok vid 25 års ålder och präntade ned totalt 100 polskor under sin livstid.

Göingasaung. Villkoren var hårda för de nybyggare som en gång slog sig ner i de mörka göingeskogarna - gränstrakterna mellan Småland och Skåne. Olle Bernhoff (1905–1974) var präst i Lönsboda, och levandegjorde i dikten Göingasaung deras strävan för att skapa sig en bättre tillvaro - både fysiskt, i sin kamp för att göra den svårbrukade jorden odlingsbar, och andligt, genom att hjälpas åt med byggen av kyrkor och klockstaplar.

Medverkande

Esbjörn Hazelius – sång, cittern, fiol och gitarr

Multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius har medverkat i Jul i Folkton, spelat i band som Quilty och Eitre och var musikalisk motor bakom Sofia Karlsson i flera år. År 2009 släppte han äntligen sitt soloalbum och 2010 var Esbjörn nominerad för Grammis, Manifestpriset och kammade hem pris för Bästa utgåva på Folk & Världsmusikgalan. Senaste året har Esbjörn varit Artist in Residence på Musikhögskolan i Malmö, och konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival på Hesselby slott. Han har även producerat Tomas Ledins album Höga Kusten, samt varit kapellmästare för Höga Kusten Kapellet på Skandinavienturné tillsammans med Ledin.

Johan Hedin – sopran- & oktavnyckelharpa, cittern och sång

Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare och låtskrivare som blivit förebild för många genom sitt sätt att hantera sitt instrument. Han är aktiv som medlem och initiativtagare till världsmusikgruppen Bazar Blå, folk/barockensemblen Silfver, trion Björnlert Hedin Pekkari, samt framträder tillsammans med konsertorganisten Gunnar Idenstam och har tidigare samarbetat med Ale Möller, Jonas Knutsson, Maria Kalaniemi med flera. Johan har spelat in drygt 20 plattor, varav två soloalbum i eget namn.

 

 

dec01

Rigoletto

Rigoletto

    

Verdis operaklassiker Rigoletto direktsänds från Kungliga Operan exklusivt till våra biografer. 1 december har du chans att se denna efterlängtade föreställning på din biograf.

Rigoletto är en av Verdis mest dramatiska operor. I Sofia Jupithers fantastiska uppsättning på Kungliga Operan kretsar handlingen kring män med makt och en värld där rädslan dominerar. Sofia Jupither har regisserat för både teater och tv och hennes uppsättning av Salome med Nina Stemme hyllades stort av kritikerna.

Hertigen av Mantua roar sig på folkets bekostnad. Rigoletto är hertigens narr som överlever i palatset genom att uppmuntra till terrorn. Vid en stor fest dyker en man upp, vars dotter har blivit bortrövad av hertigen.

Rigoletto hånar honom. Då uttalar mannen en förbannelse över honom och Rigoletto blir rädd. När han inte ikläder sig rollen som narr är han en annan person. Hemma är han en överbeskyddande far till dottern Gilda som längtar ut i världen…

1 december kl. 15.00

Dirigent: Lionel Bringuier

Regi: Sofia Jupither

I rollerna: Leonardo Capalbo, Karl-Magnus Fredriksson, Ida Falk Winland, John Erik Eleby, Katarina Leoson, Susann Végh, Kristian Flor, Anton Eriksson

dec15

La traviata

La traviata

Vi är väldigt glada att få visa Verdis älskade operaklassiker La traviata live på bio i Sverige. 15 december kan ni se Diana Damrau och Juan Diego Flórez i huvudrollerna på våra biografer.

Yannick Nézet-Séguin dirigerar Verdis passionerade drama La traviata. Michael Mayer regisserar denna nya uppsättning, som utspelar sig i en bländande 1700-talsmiljö som förändras med årstiderna.

Diana Damrau är den dömda hjältinnan Violetta, mot Juan Diego Flórez som hennes älskare Alfredo. Quinn Kelsey är Alfredos beskyddande far Giorgio Germont.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

Regi: Michael Mayer

Scenografi: Christine Jones

Kostym: Susan Hilferty

Ljussättning: Kevin Adams

I rollerna: Violetta Valéry (Diana Damrau), Alfredo Germont (Juan Diego Flórez), Giorgio Germont (Quinn Kelsey)

feb02

Carmen

Carmen

Operan Carmen är en stor favorit på Mets repertoar. 2 februari är vi glada att få visa den live på bio med Roberto Alagna och Clémentine Margaine i huvudrollerna.

Clémentine Margaine spelar Carmen, operahistoriens ultimata förförerska. Roberto Alagna som fängslade biopubliken som Don José redan 2010 återkommer i sin paradroll.

Louis Langrée dirigerar Sir Richard Eyres härliga uppsättning.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Louis Langrée

Regi: Sir Richard Eyre

Scenografi och kostym: Rob Howell

Ljussättning: Peter Mumford

I rollerna: Carmen (Clémentine Margaine), Micaëla (Aleksandra Kurzak), Don José (Roberto Alagna), Escamillo (Alexander Vinogradov)

mar30

Valkyrian

Valkyrian

Vissa hävdar att musiken i Valkyrian är den vackraste och mest tillgängliga i Wagners mäktiga Ringen-opera. Det kan ni själva avgöra när vi visar den med Mets maffiga scenografi live på bio 30 mars.

Valkyrian är den andra delen i Wagners ringcykel. I huvudrollen ses den heroiska sopranen Christine Goerke som krigsgudinnan Brünnhilde.

Hennes möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde (som sjungs av Stuart Skelton och Eva-Maria Westbroek) leder henne på en resa från gudinna i Valhall till människa på jorden. Philippe Jordan dirigerar.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Philippe Jordan

Regi: Robert Lepage

Scenografi: Carl Fillion

Kostym: François St-Aubin

Ljussättning: Etienne Boucher

I rollerna:  Brünnhilde (Christine Goerke), Sieglinde (Eva-Maria Westbroek), Siegmund (Stuart Skelton), Fricka (Jamie Barton), Wotan (Greer Grimsley), Hunding (Günther Groissböck)

maj11

Karmelitsystrarna

Karmelitsystrarna

 

Vi har äran att få se den finska Met-legenden Karita Mattila i en av de stora rollerna när operan Karmelitsystrarna spelas på Met. 11 maj visar vi Francis Poulencs moderna mästerverk live på bio.

Yannick Nézet-Séguin leder en skicklig ensemble i Poulencs spännande mästerverk om tro och martyrskap. Isabel Leonard är den unga Blanche de La Force, mot finska Met-legenden Karita Mattila som första priorinnan.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

Regi: John Dexter

Scenografi: David Reppa

Kostym: Jane Greenwood

Ljussättning: Gil Wechsler

I rollerna: Blanche de la Force (Isabel Leonard), Mm Lidoine (Adrianne Pieczonka), Constance (Erin Morley), Mère Marie (Karen Cargill), Första priorinnan (Karita Mattila), Chevalier de la Force (David Portillo), Markis de la Force (Dwayne Croft)