Evenemangskalendern

På Kulturhuset har vi konserter med stora artister, festival, pubkvällar med trubadurer, teater, pensionärsdanser och musikcaféserier. Roliga, spännande och underhållande evenemang i Jönköpings Län.

nov15

Hazelius Hedin

Hazelius Hedin

En färgstark duo

Hazelius Hedin är en komplett och färgstark duo som med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör. Duon har de senaste åren skördat fantastiska framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, och rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna.

Gruppen Hazelius Hedin gjorde sin allra första konsert på Izzy Youngs Folklore Centrum på Söder i Stockholm och har under ett decennium gett hundratals konserter, främst i Norden och Europa. De har gästat allt ifrån små, intima folkmusikklubbar till stora festivaler och konserthus. På det nya albumet Jorland och på duons konserter finns en samling sånger som ger oss inblick i människoöden ur en annan tid. Och visst väcker de här låtarna nyfikenhet?

Polska efter Andreas Dahlgren (1758–1813), personlig sekreterare och bibliotekarie åt greve Gustaf Horn på godset Fågelvik i Tryserums socken. 1791 blev Dahlgren organist och klockare i Tryserums församling. Han började skriva i sin notbok vid 25 års ålder och präntade ned totalt 100 polskor under sin livstid.

Göingasaung. Villkoren var hårda för de nybyggare som en gång slog sig ner i de mörka göingeskogarna - gränstrakterna mellan Småland och Skåne. Olle Bernhoff (1905–1974) var präst i Lönsboda, och levandegjorde i dikten Göingasaung deras strävan för att skapa sig en bättre tillvaro - både fysiskt, i sin kamp för att göra den svårbrukade jorden odlingsbar, och andligt, genom att hjälpas åt med byggen av kyrkor och klockstaplar.

Medverkande

Esbjörn Hazelius – sång, cittern, fiol och gitarr

Multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius har medverkat i Jul i Folkton, spelat i band som Quilty och Eitre och var musikalisk motor bakom Sofia Karlsson i flera år. År 2009 släppte han äntligen sitt soloalbum och 2010 var Esbjörn nominerad för Grammis, Manifestpriset och kammade hem pris för Bästa utgåva på Folk & Världsmusikgalan. Senaste året har Esbjörn varit Artist in Residence på Musikhögskolan i Malmö, och konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival på Hesselby slott. Han har även producerat Tomas Ledins album Höga Kusten, samt varit kapellmästare för Höga Kusten Kapellet på Skandinavienturné tillsammans med Ledin.

Johan Hedin – sopran- & oktavnyckelharpa, cittern och sång

Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare och låtskrivare som blivit förebild för många genom sitt sätt att hantera sitt instrument. Han är aktiv som medlem och initiativtagare till världsmusikgruppen Bazar Blå, folk/barockensemblen Silfver, trion Björnlert Hedin Pekkari, samt framträder tillsammans med konsertorganisten Gunnar Idenstam och har tidigare samarbetat med Ale Möller, Jonas Knutsson, Maria Kalaniemi med flera. Johan har spelat in drygt 20 plattor, varav två soloalbum i eget namn.

 

 

nov27

Julmodeshow

tisdag, 27 november 2018

dec01

Rigoletto

Rigoletto

    

Verdis operaklassiker Rigoletto direktsänds från Kungliga Operan exklusivt till våra biografer. 1 december har du chans att se denna efterlängtade föreställning på din biograf.

Rigoletto är en av Verdis mest dramatiska operor. I Sofia Jupithers fantastiska uppsättning på Kungliga Operan kretsar handlingen kring män med makt och en värld där rädslan dominerar. Sofia Jupither har regisserat för både teater och tv och hennes uppsättning av Salome med Nina Stemme hyllades stort av kritikerna.

Hertigen av Mantua roar sig på folkets bekostnad. Rigoletto är hertigens narr som överlever i palatset genom att uppmuntra till terrorn. Vid en stor fest dyker en man upp, vars dotter har blivit bortrövad av hertigen.

Rigoletto hånar honom. Då uttalar mannen en förbannelse över honom och Rigoletto blir rädd. När han inte ikläder sig rollen som narr är han en annan person. Hemma är han en överbeskyddande far till dottern Gilda som längtar ut i världen…

1 december kl. 15.00

Dirigent: Lionel Bringuier

Regi: Sofia Jupither

I rollerna: Leonardo Capalbo, Karl-Magnus Fredriksson, Ida Falk Winland, John Erik Eleby, Katarina Leoson, Susann Végh, Kristian Flor, Anton Eriksson

dec15

La traviata

La traviata

Vi är väldigt glada att få visa Verdis älskade operaklassiker La traviata live på bio i Sverige. 15 december kan ni se Diana Damrau och Juan Diego Flórez i huvudrollerna på våra biografer.

Yannick Nézet-Séguin dirigerar Verdis passionerade drama La traviata. Michael Mayer regisserar denna nya uppsättning, som utspelar sig i en bländande 1700-talsmiljö som förändras med årstiderna.

Diana Damrau är den dömda hjältinnan Violetta, mot Juan Diego Flórez som hennes älskare Alfredo. Quinn Kelsey är Alfredos beskyddande far Giorgio Germont.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

Regi: Michael Mayer

Scenografi: Christine Jones

Kostym: Susan Hilferty

Ljussättning: Kevin Adams

I rollerna: Violetta Valéry (Diana Damrau), Alfredo Germont (Juan Diego Flórez), Giorgio Germont (Quinn Kelsey)

jan12

I Juletid 12 Januari Christer Sjögren, Magnus Johansson, Marcos Ubeda

I Juletid 12 Januari  Christer Sjögren, Magnus Johansson, Marcos Ubeda
Christer Sjögren firar 50 år som artist nu 2018, och som del i detta firande deltar Christer Sjögren återigen som sångsolist i Sveriges största julturné I Juletid. Men inte nog med det, Christer ska också vara med i TV4:s mycket populära program Så mycket bättre! Vi ser med intresse fram emot denna TV-händelse! Dessutom har I Juletids kapellmästare Marcos Ubeda producerat de sånger som Christer kommer sjunga i programmet, så för alla I Juletid-fans blir det extra spännande nu i höst då Så mycket bättre börja sändas från och med den 20 oktober i TV4!
 
Lördagen den 12 Januari kl.17.00 blir det konsert i Galaxen (onumrerade platser) Kulturhuset Sävsjö. Entré 340 kr.

Köp din biljett på Kulturhuset Sävsjö 142 00 eller Tickster.com

 

Välkomna!

feb02

Carmen

Operan Carmen är en stor favorit på Mets repertoar. 2 februari är vi glada att få visa den live på bio med Roberto Alagna och Clémentine Margaine i huvudrollerna.

Clémentine Margaine spelar Carmen, operahistoriens ultimata förförerska. Roberto Alagna som fängslade biopubliken som Don José redan 2010 återkommer i sin paradroll.

Louis Langrée dirigerar Sir Richard Eyres härliga uppsättning.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Louis Langrée

Regi: Sir Richard Eyre

Scenografi och kostym: Rob Howell

Ljussättning: Peter Mumford

I rollerna: Carmen (Clémentine Margaine), Micaëla (Aleksandra Kurzak), Don José (Roberto Alagna), Escamillo (Alexander Vinogradov)

mar30

Valkyrian

Vissa hävdar att musiken i Valkyrian är den vackraste och mest tillgängliga i Wagners mäktiga Ringen-opera. Det kan ni själva avgöra när vi visar den med Mets maffiga scenografi live på bio 30 mars.

Valkyrian är den andra delen i Wagners ringcykel. I huvudrollen ses den heroiska sopranen Christine Goerke som krigsgudinnan Brünnhilde.

Hennes möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde (som sjungs av Stuart Skelton och Eva-Maria Westbroek) leder henne på en resa från gudinna i Valhall till människa på jorden. Philippe Jordan dirigerar.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Philippe Jordan

Regi: Robert Lepage

Scenografi: Carl Fillion

Kostym: François St-Aubin

Ljussättning: Etienne Boucher

I rollerna:  Brünnhilde (Christine Goerke), Sieglinde (Eva-Maria Westbroek), Siegmund (Stuart Skelton), Fricka (Jamie Barton), Wotan (Greer Grimsley), Hunding (Günther Groissböck)

maj11

Karmelitsystrarna

Karmelitsystrarna

 

Vi har äran att få se den finska Met-legenden Karita Mattila i en av de stora rollerna när operan Karmelitsystrarna spelas på Met. 11 maj visar vi Francis Poulencs moderna mästerverk live på bio.

Yannick Nézet-Séguin leder en skicklig ensemble i Poulencs spännande mästerverk om tro och martyrskap. Isabel Leonard är den unga Blanche de La Force, mot finska Met-legenden Karita Mattila som första priorinnan.

Speltid

Svensk text!

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

Regi: John Dexter

Scenografi: David Reppa

Kostym: Jane Greenwood

Ljussättning: Gil Wechsler

I rollerna: Blanche de la Force (Isabel Leonard), Mm Lidoine (Adrianne Pieczonka), Constance (Erin Morley), Mère Marie (Karen Cargill), Första priorinnan (Karita Mattila), Chevalier de la Force (David Portillo), Markis de la Force (Dwayne Croft)