Skip to main content

Livesänd Opera på Bio – Fidelio

Lördag 15 Mars, kl 18:00
Fidelio, Beethovens enda opera och hans storslagna hyllning till kärleken. Nu livesänds den från Met i New York med norska Lise Davidsen i huvudrollen.

Lördag 23 November kl.19.00
Röda Kvarn Sävsjö
Entré 280 kr
Speltid: Cirka 3 timmar 28 minuter inkl. 2 pauser

Serveringen är öppen under pausen; Öl, vin och alkoholfria alternativ finns.
Tilltugg kommer att finnas att förboka. Mer information kommer.

Efter en rad fantastiska livesändningar på bio återvänder norska sopranen Lise Davidsen till Metropolitan Opera som Leonore, den trogna hustrun som riskerar allt för att rädda sin man från tyrannins klor i Beethovens Fidelio. Som dirigent ser vi finländska Susanna Mälkki.

Fidelios ovanliga struktur, storslagna partitur och livsbejakande aura gör det till en unik upplevelse. Den har kallats en hymn till frihet och mänsklig värdighet. Formellt sett var Fidelio ett sångspel (med musikaliska nummer åtskilda av talad dialog), och den hade en lång och komplex tillblivelse. Dess upplyftande anda gjorde den till det självklara valet för flera produktioner som markerade slutet på andra världskriget, inklusive återinvigningen av Wiens statsopera 1955. Fidelio hade premiär på Theater am Kärntnertor i Wien år 1814.

Den framstående ensemblen kompletteras av brittiska tenoren David Butt Philip som den politiska fången Florestan. Den polska basbarytonen Tomasz Konieczny gör den skurkaktige Don Pizarro, och erfarne tyska basen René Pape som fängelsevakt Rocco.

Kinesiska sopranen Ying Fang och tyska tenoren Magnus Dietrich som den unga Marzelline och Jaquino, samt danska basen Stephen Milling som den principfasta Don Fernando.


Andra filmer på Röda Kvarn